Wat begon als een project om de geboorteplaats van Soul en R&B te ontdekken, resulteerde in vier albums met gospelsmaak. Het leverde ook een Edison-nominatie op (The Dutch Grammy). Na verloop van tijd ontwikkelden ze zich van een project dat het gospel-genre verkende tot een legitieme band met hun eigen stijl. Wat hen ertoe heeft gebracht dit in steen te gieten met een nieuwe naam, “Michelle David & The True-tones”.

Op zoek naar de wortels van hun geliefde muziekgenres (Rhythm & Blues, R&R Soul) ontdekten de oprichters Onno Smit en Paul Willemsen de gospelmuziek van onder meer The Soul Stirrers, The Zion Travellers, Sister Rosetta Tharpe en Shirley Ann Lee. Gegrepen door de pure energie van deze nummers, besloten ze om samen met Michelle David (USA) een eigen versie te maken. In de afgelopen vijf jaar omarmde de band met succes verschillende invloeden, gaande van traditionele gospel tot Afrofunk, Soul tot Calypso en Marokkaanse Gnawa. Deze variaties resulteerden in vijf albums die de ontdekkingen van de reis perfect weergaf. De nieuwe naam stelt hen in staat om door te gaan met uitbreiden en meer muzikale invloeden te integreren die passen bij hun stijl. De band verzekert fans en anderen dat hoewel de naam verandert, de stof blijft hetzelfde. Dit verlangen is om mensen de ware boodschap van muziek te brengen, namelijk LIEFDE, EENHEID en SAMENHANG!